Hvorfor reise til Sør-Afrika?
Sør-Afrika er noe helt for seg selv! Liker du natur, dyreliv, god mat og vin – ja da kan du ikke gå glipp av den vakre sørspissen av det afrikanske kontinentet . Historisk er Sør-Afrika et spennende land, her får du historie fra tidenes morgen, kolonisering og nær historie med Apartheid kampen. Landet er en smeltedigel av forskjellige kulturer og har 11 offisielle språk, engelsk er det administrative språket og snakkes av folk flest.
Sør-Afrika reiseguide vil gi deg gode råd og spennende tips. Besøk en av verdens vakreste byer Cape Town og opplev safari i Afrika.
Sør-Afrika har nesten 300 nasjonalparker og viltreservater, mest kjent er Kruger Nasjonalpark. En reise til Sør-Afrika er en uforglemmelig reise, jeg lover at minnebanken fylles med gode opplevelser.
Er det et sted du ikke må gå glipp av?
Hva skal man velge? Det er så mye fantastisk å velge mellom! Tror kanskje jeg sier Cape Town og dagsturer du kan gjøre derfra. Området er helt unikt, her får du oppleve Sør-Afrikas sydspiss med både pingviner og dramatisk vakkert landskap. Om du vil lære om Sør-Afrikas nære historie så kan du dra til Robben island og en township for å høre om Apartheid kampen, eller besøke fargerike Bo-Kaap som ble bygd for å huse slaver fra Asia og Afrika rundt 1760. Området rundt Cape Town har mange topper du kan gå opp til, da får du flott tur som blir belønnet med en fantasisk utsikt.
Safari er selvsagt et must på disse kanter, valget er stort og vi kan hjelpe deg å finne riktig safari for deg.
Hvordan er været i Sør-Afrika?
Sør-Afrika ligger sør for ekvator og har derfor motsatt sesong som oss, de feirer jul på sommeren! Våren kommer i september og sommeren i november.
BIG 5 - de 5 store på safari i Afrika
Hvem har vel ikke drømt om å se dyrene i Afrika, og jevest av de alle er løve, leopard, elefant, nesehorn og bøffel. Gleden av å se dyrene i sitt rette element er ubeskrivelig, uansett om det er en a de 5 store eller en sjiraff, sebra, gnu, antilope, krokodille eller en vakker fugl. Safari i Afrika er en opplevelse du absolutt bør unne deg minst en gang i livet. I Sør-Afrika vil jeg anbefale verdenskjente Kruger nasjonalpark eller den kule og varierte turen safari utenfor allfarvei. Jeg lover opplevelser man aldri glemmer på begge alterrnativene, men kjøp en feriepakke slik at du vet at ferien blir bare kos uten stress og mas.
Mat i Sør-Afrika
Sør-Afrika er et flerkulturelt samfunn, i tillegg til de som bodde her før koloniseringen har det kommet til folk fra Nederland, Frankrike, England, India, Indonesia og Malaysia som har satt sitt preg på landet generelt i tillegg til mat kulturen. Sør-Afrika er kjent for sine gode viner og har generelt høyt nivå på kvalitet på maten. Du får servert internasjonale retter på de fleste steder, nedenfor får du lese om de mer særegne matrettene du kan prøve i Sør-Afrika.
Grilling er selvsagt populært, da de har sommer stort sett hele året. Grillmat nytes utendørs noe alle Sør-Afrikanere ser ut å være enige i. Ser du orden «Braai» så betyr det både grillmat og det å grille. Den smaksrike pølsa Boerewors er populær på grillen, det som er morsomt er at boer betyr bonde og wors betyr pølse på Afrikaans.
Shisa nyama er kanskje den mest populære retten, dette er tradisjonelt «gate-grillmat» fra Johannesburg. Lokale slaktere i townships solgte grillet kjøtt utenfor butikken sin, folk samlet seg for å nyte shisa nyama rundt slakterens «braais» (bbq). Ofte ble det musikk, prat og god stemning, og slik har shisa nyama spredt seg rundt Afrika. I dag får du kjøpt shisa nyama både på restaurant og fra grill på gata. Shisa nyama er populær helgemat, ofte samles nabolag og familier til å nyte grillet kjøtt og god stemning.
Hva er egentlig shisa nyama? Det er grillet kjøtt av okse, kylling, svin, lam eller vors (pølse). Shisa nyama betyr brent kjøtt på zulu, men heldigvis er det sjelden brent – her skal det smake godt. Ved siden av nytes ofte pap og chakalaka
Pap brukes forskjellig, alt etter hvor mye væske som tilsettes. En grøtlignende pap spises ofte til frokost, en stuing eller boller spises til middag sammen med kjøtt og grønnsaker. Pap er laget av maismel, og på nederlandsk betyr pap grøt.
Chakalaka er en smaksrik salsa laget tomater, bønner og løk som er kokt sammen. Kokken smakstilsetter med andre grønnsaker, krydder eller frukt for å få sin egen vri på retten. Chakalaka kan også brukes som en vegetar gryterett. På zulu betyr chakalaka sammen, noe som gir mening ettersom masse smaksrike grønnsaker lager retten sammen 😉
Lenge før kjøleskapet ble oppfunnet begynte urfolket i Sør-Afrika å tørrherde kjøtt. Viltkjøttet blir herdet i eddik, salt, sukker og krydder før det henges til tørk. Dette blir til et proteinrikt snacks uten mye fett, kjøttet skjæres i tynne skriver og man er klar for å nyte det kjente Biltong kjøttet. Pølseutgaven heter droewors.
Takket være den asiatiske befolkingen fra Malaysia, India og Indonesia har Sør-Afrika sin egen curry, Cape Malay Curry. I Sør-Afrika finnes både ferske krydder og fantastiske råvarer, så sjansen for en god Cape Malay Curry er stor.
Utvalget av forskjellige typer kjøtt er stort i Sør-Afrika. Struts ble en favoritt i vårt reisefølge, det er bare å smake seg fram til egne favoritter i et stort mangfold.
Standarder for hygiene i forhold til mathelse og sikkerhet i Sør-Afrika er generelt høyt. Det er fint å være på ferie å nyte lokal frisk frukt, grønnsaker, salater, og is i drikken, som du kan gjøre i Sør-Afrika
Restauranter er underlagt Sør-Afrikas lov om kontroll av matvaresikkerhet, forskriftene omfatter sertifisering og regelmessige inspeksjoner av helseinspektører for å sikre at hygieniske standarder opprettholdes.
Gatemat er ikke like vanlig i Sør-Afrika som i andre land, men det finnes selvsagt. Matsikkerhet i slike tilfeller kan ikke alltid garanteres.
I storbyene får du egentlig alt hva du måtte ønske av type matretter fra alle verdenshjørner. Når du er på safari får du all maten servert av lodgen der du bor. Jeg har aldri fått et dårlig måltid i Sør-Afrika, jeg tenker derimot at om mat og vin er viktig for opplevelsen er Sør-Afrika absolutt et godt alternativ. Utvalget er stort og råvarene er friske og smakfulle, alt ligger til rette for å nyte god mat i Sør-Afrika.
Vegetar & vegan
I de store byene er det kommet et utvalg av cafeer og restauranter som har kun vegetar eller vegansk å tilby. Disse stedene er oftest trendy og kule steder. Etter hvert som etterspørselen på vegetar og vegan mat øker har flere tradisjonelle restauranter kommet med gode kjøttfri retter på menyen. Sjekk gjerne på forhånd, fordi det er som i Norge – absolutt ikke sikkert du finner et alternativ på hvert sted. Skal du på safari velg steder som er gode på den maten du ønsker.
Vin i Sør-Afrika
Vin fra Sør-Afrika er blitt mer kjent de siste årene. Vinproduksjonen startet allerede på 1600-tallet da de nederlandske kolonistene plantet de første vinrankene. De størst vinområdene i dag er rundt Stellenbosch og Paarl. Ta gjerne noen dager i den koselige landsbyen Franschhoek, her er du midt i vindistriktet med godt utvalg av vingårder, restauranter med lokale viner og god mat.
Pinotage er Sør-Afrikas egen rødevins-drue, og er en krysning mellom Pinot Noir og Cinsault. Pinotage er en omstridt drue, men vingården Kanonkop i Stellenbosch er kjent for å lage den beste Pinotage vinen.
Sør-Afrika produserer en rekke type viner, alt fra en fyldig Chardonnay til en forfriskende Sauvignon Blanc. Druen Chenin Blanc, også kjent som Steen, er mye brukt til søte og tørre viner. Shiraz, Cabarnet Sauvignon og Merlot er blant landers beste rødvins-druer. Det har kommet en ny generasjon vindyrkere i Sør-Afrika som har ftt gode tilbakemeldinger verden rundt. De har klart å sette vinene sine på verdenskartet da de har klart å tilføre sine viner et spesielt preg. Du kan ta en eller bruke noen dager i vindistriktet.
Øl i Sør-Afrika
Sør-Afrika er det landet i Afrika hvor det drikkes mest øl. Det er kanskje ikke så rart når man vet at både Nederlendere og Briter har kolonisert Afrikas sørspiss. De har faktisk brygget øl her i over 300 år, ikke rart de har både godt utvalg for enhver smak.
Ølbrygging ble en viktig oppgave fordi dette var drikken de hadde med på skipene som gikk fra Nederland til India. Det å drikke øl forhindret skjørbuk til en viss grad, skjørbuk var et stort problem i skipsfarten fram til 1800-tallet da de fant ut at juice fra sitrus hindret skjørbuk.
Det finnes mange lokale øl bryggerier i Sør-Afrika, mange i området rundt Stellenbosch og kan lett kombineres med besøk på vingårder i samme området. Mikrobryggerier blir mer populært og du finner det både i byer og på landsbygda. Castle Lager er Sør-Afrikas mest populære øl, andre kjente ølmerker er Black Label, Amstel og Carlsberg
Hvor mye skal vi gi i tips?
Når man ankommer et nytt land er det alltid så vanskelig å vite hvor mye som er vanlig å betale i tips. I Sør-Afrika er mange lønninger basert på tips.
På restauranter er service oftest inkludert til tross for at mange kelnere kun får lønning av tips. Det er vanlig å gi 10%, om du får bra service så gi gjerne litt mer.
Om du benytter dag av porter på hotell så betal 10 Zar pr koffert. Legg gjerne igjen 20 Zar pr natt på rommet til rengjøringspersonalet.
På en rundreise eller når du har guide er det vanlig å tipse guide med 20-30 Zar pr dag/gjest og samme sum til sjåfør.
Kjører du leiebil og skal fylle på tanken vil en ansatt på bensinstasjonen fylle på drivstoff for deg, her forventer de ikke tips. Takker du ja til å sjekke olje/vann samt vaske front- og bakruten på bilen så tipser du gjerne 5–10 Zar.
Håper dette er til hjelp om hvor mye du bør gi i tips.
Penge-enhet
Valutaen i Sør- Afrika heter South African Rand (ZAR). Det finnes sedler av R200, R100, R50, R20 og R10. Mynter kommer i R5, R2, R1, 50c, 20c, 10c and 5c.
Leie bil
Sør-Afrika har et har et godt utbygget veinett og en ganske moderne bilpark. Det mest utforende for en nordmann er sikkert venstrekjøring, men leier du bil lokalt er jo rattet på «feil» side. Jeg syns det gikk helt greit å kjøre bil i Sør-Afrika.
Standarden på veien generelt bra, men du vil finne grusveier i landlige områder.
Som i Norge er bruk av setebelter er obligatorisk, og mobiltelefoner kan kun brukes ‘handsfree’. Du kan vanligvis kjøre opptil 120km på motorveier, 100km på sekundære veier og 60km i byområder. Det finnes enkelte nasjonale veier med bomavgift. Det er vanligvis ikke langt mellom hver bensinstasjon.
Offentlig transport
Jeg vil ikke anbefale å benytte offentlig transport i Sør-Afirka til tross for at det er godt utbygget rundt de store byene. Det kan være utrygt å benytte seg av offentlig transport, i tillegg er de ganske upålitelige i henhold til avganger og tid. Det er ett unntak, høyhastighetstoget «Gautrain» mellom Pretoria, OR Tambo flyplass og Johannesburg er effektivt og trygt å bruke.
Drosjer finnes i de fleste store byer, men kan by på sikkerhetsproblemer knyttet til kriminalitet. Mange sørafrikanere benytter seg av bildelingstjenesten Uber i og rundt de store byene, da dette anses for å være relativt pålitelig og sikkert.
Jeg vil absolutt anbefale en feriepakke hvor du blir hentet på flyplassen og tatt med til alle planlagte aktiviteter. Helt trygt og du bruker tiden din på å feriere.
Er Sør-Afrika trygt?
Jeg har reist med barna mine i Sør-Afrika, og det sier vel alt om hva jeg syns. Jeg har aldri ville tatt med meg barna til et sted jeg mener er farlig.
Det som er viktig er å planlegge, helst kjøpe en feriepakke hvor alt er planlagt på forhånd. Så si alle som har vært i Sør-Afrika vil tilbake igjen, meg inkludert.
Kriminaliteten er høyest i de fattige områdene, og det er de som bor der som er mest utsatt. Det er faktisk flere mord per innbygger i Alabama USA enn i Sør-Afrika, mord statesikken i Sør-Afrika er ganske lik den i Washington DC. Det er en ganske interessant sammenligning, for mange syns Sør-Afrika høres skummelt ut mens Washington DC er det få som reagerer på.
Tyveri, ran og minibanksvindel skjer stort sett utenfor de typiske turistområdene, men du kan selvsagt aldri være sikker. Uansett hvor du er i verden må du ta dine forholdsregler.
Kriminaliteten er høyest i de fattige områdene, dette er områder du ikke bør bevege deg i uten guide og iallefall ikke etter mørkets frembrudd. Såkalt «carjackings» er vel kjent fra Usa og Sør-Afrika, det går ut på at de stikker av med bilen. Dette er også noe som skjer utenfor de store turistområdene. Jeg har selv kjørt i Sør-Afrika helt uten problemer. Som sagt, ta forhåndsregler som ikke ta med haikere, ved ulykker ring etter hjelp uten å stoppe.
Garden Route
Garden route er den kjente kjøreturen langs den vakre kysten fra Cape Town til Port Elisabeth. Du kjører gjennom små sjarmerende kystbyer, vingårder, strender og røft landskap hvor du kan se rett ut i havet mot Sør-polen. Start bilturen i Port Elizabeth så får du nyte synet av Table mountain når du kjører inn til Cape Town helt på slutten av turen. Les mer om Garden Route i Sør-Afrika.
Jul i Sør-Afrika
Det er helt fantastisk å feire jul i Sør-Arika om du liker sol og sommer! Cape Town, Durban og kysten inkludert Garden Route er på sitt beste. Det er sommer i desember og trærne er selvsagt grønne, naturen er på sitt frodigste. Det går likevel fint å dra på safari, det er såpass mye dyr at du vil se mange til tross for grønne blader. Sør-Afrika byr på det beste blant vin og mat, noe som passer julen godt.
Jeg har feiret jul i Sør-Afrika, det ble en flott opplevelse for liten og stor. Vi fikk se masse dyr, og alle de 5 store (Big 5). Barna mine, som har reist på mange fine turer verden rundt sier at juleferien i Sør-Afrika var en av de beste turene. Det sier mye om hvor flott Sør-Afrika er!
Sør-Afrika med barn
Sør-Afrika er flott for familie ferie. Hvem har vel ikke lyst å vise barna alle dyrene i Afrika? La de se en ekte elefant i sitt rette element, bli litt redd når man ser en stor løve og se antiloper hoppe forbi. Det er virkelig et eventyr!
Personlig har jeg ikke reist med veldig små barn til Sør-Afrika fordi reisen er lang og det er en typisk opplevelses destinasjon. Når man er på safari må man ha barn som klarer å sitte stille i bilen og høre etter hva som blir sagt. Alt etter barnet vil jeg si at fra 8 år og oppover går fint på safari. Det er vanligvis ingen aldersgrense på safari, du som foreldre kjenner jo ditt barn best. Jeg hadde med mine barn når de var tenåringer. Når jeg ble mamma bestemte jeg meg for å dra på safari sammen med barna engang, det var en opplevelse jeg ville dele med de og som jeg er glad vi gjorde.
Hva pakker jeg i kofferten når jeg skal til Sør-Afrika?
De fleste som reiser til Sør-Afrika skal jo på opplevelsestur og da er det best med behagelige klær og joggesko. Sørafrikanere er generelt avslappet når det gjelder kleskode, så det gjør jo at man lett blender inn uansett hva man velger. Storbyene Sør-Afrika har også et godt vareutvalg, så har du glemt noe får du mest sannsynlig tak i det her. På landsbygda og safari derimot bør du ha pakket med deg det du trenger.
Skal du bo på 5* eller gå ut på eksklusive restauranter eller show bør du også pakke med litt finere antrekk, såkalt smart-casual.
Solen kan være sterk året rundt i Sør-Afrika, ta med solbriller, caps/hatt og solkrem. Gode sko er et must, gjerne et par tynne ullsokker til vinteren (når det er sommer i Norge).
Skal du på safari så les om tips og råd for safari, her får du gode tips om hva du bør ha med deg av klær og hva du bør pakke.
Historien
Det har levd mennesker i Sør-Afrika tusenvis av år, de første var jegere og sankere som levde som nomader. Etterhvert dukket det stammer opp som drev med kvegdrift. Etterkommere av disse folkegruppene har nå status som urfolkning.
I 1488 dukket portugiseren Bartholomeu Diaz opp med sitt skip og Cape Town ble etterhvert etablert som en handels-stasjon med det nederlandske ostindia kompaniet i spissen. Dette var starten på okkupasjon, slaveri og apartheid. Ikke nok med at europeerne gikk til krig mot de lokale så var det også en maktkamp mellom engelsk kolonimakt og boerne (nederlandsk) samt de franske og tyske innvandrere.
Okkupantene trenge mer arbeidskraft og hentet slaver fra andre deler av Afrika og fra deres kolonier i Asia.
På 1800 tallet tok Storbrittania over makta. Okkupasjonen hadde stort sett vært i området hvor vi i dag kaller for Cape Twon, men britene utvidet området og drev de lokae folkegruppene på flukt. Britene opprettet Natal-kolonien i 1845 som var starten på havnebyen Durban.
Mange av de lokale folkegruppene på flukt endte opp i det vi i dag kaller Swaziland.
Slaveriet ble formelt avskaffet i 1834.
På 1800 tallet ble det oppdaget diamant og gull, faktisk verdens største gullforekomst. Når det er muligheter for rikdom, ja da kom europerne for å gjøre forretning. Sør-Afrika ble delt opp i reservater slik at de lett kunne forsyne gruvene og europeisk eide storgårder med billig arbeidskraft. I 1899 brøt boer-krigen ut og de tapte mot britene i 1902.
Dette gjorde at befolkning-sammensetning ble endret til ca 20% europere da Sør-Afrika ble opprettet som egen stat 31. mai 1910. Et hvitt herredømme ble opprettet, en samfunsmodell som blir ofte blir referert til som rasebasert kapitalisme.
Med industrialiseringen ble det mangel på arbeidskraft, for å holde kontroll på den svarte delen av befolkningen ble apartheid en av grunnene til at Nasjonalpartiet vant i 1948 og hadde makta i hele 45 år. Nå er det viktig å huske at der var bare noen få svarte i Cape Town som hadde stemmerett. Nye raselover ble innført i årene som gikk. ANC ble dannet i 1950 årene og ble sett på en radikal bevegelse da de de hadde landsomfattende aksjoner i sivil ulydighet. Nelson Mandela, Oliver Tambo og Walter Sisulu sto i spissen av ANC og ble etterhvert politiske fanger på fengselsøya Robben island utenfor Cape Town. Oliver Tambo klarte å komme seg ut av landet for å bygge opp ANCs eksilorganisasjon.
27.april 1994 ble apartheid opphevet og demokrati innført for første gang og Nelson Mandela ble valgt til landets første demokratisk valgte president. Dagens Sør-Afrika har fremdeles store utfordringer. Det er stor fattigdom og skillet mellom fattig og rik har blitt større. Rase og etnisk er fremdeles viktig, ikke bare mellom hvite og svarte, men også mellom svarte (afrikanere, indere, fargede). De prøver å rydde opp i korrupsjon som er et stort problem.
Klimavennlig og bærekraftig ferie
I området rundt Cape Town er det vannmangel noe som du helt sikkert vil se på skilt i området på Western Cape. Du som besøkende kan hjelpe til med ¨å ta kortere dusjer, bruk minst mulig vann og bruk håndkle flere ganger.
Ja jeg vet, det er mest klimavennlig å holde seg hjemme – kun bruke sykkel og ikke handle noe du absolutt ikke trenger. MEN jeg tror vi får en bedre verden om vi blir kjent med andre kulturer og får en forståelse om hvorfor ting er som det er verden rundt. Det å prate med folk underveis, se hvordan livet er på andre steder, oppleve naturen og forstå historien gjør at vi lettere forstår hvordan andre har det. Jeg mener det er et must for verdensfreden. Men det er min mening, og det er helt greit at du er uenig.
Man må alltid ta skikken dit man kommer, respektere lokale skikker. Samtidig bør vi tenke at vi skal gjøre like klimavennlig valg når vi er på reise som hjemme.
Velg lokaleide bosteder og restauranter. Unngå buffer både for å unngå matsvinn og magesjau. Turisme er en av verdens største og viktigste industrier. Velger du å benytte de små lokale istedenfor de store internajonale leverandørene så hjelper du samtidig innbyggerne på stedet du besøker. SagaReise prøver i størst grad å benytte lokal eide hotell, guider og restauranter for bærekraftig turisme og beste ferieminne. De kuleste hotellene er ofte de lokale, og de finnes fra enkel til topp standard.
Et av verdens vakreste land, med spennende historie, rikt dyreliv og storslått natur. Ikke nok med det, så tilbyr Sør-Afrika gode viner og fantasisk god mat. Alt ligger til rette for å skape fantastiske opplevelser og gode minner.
Sør-Afrika
Drøm deg bort...
Bli inspirert!
Les om kule steder å besøke, reisetips og forskjellige ting man kan oppleve verden rundt.
Takk for supert opplegg for ferien i Sør-Afrika. Minner for livet.