Topptur
kilimanjaro
lemosho route
Kilimanjaro Topptur
Bli med på et eventyr for livet og bestig Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro, via den naturskjønne og utfordrende Lemosho-ruten.
Denne ruten gir deg den beste sjansen for suksess, med god akklimatisering og uforglemmelige utsikter gjennom frodige regnskoger, dramatiske fjellandskap og snødekte topper.
Vi i Saga Reiser sørger vi for at din opplevelse blir trygg, komfortabel og minneverdig. Våre erfarne guider og team tar vare på alt det praktiske, slik at du kan fokusere på reisen og opplevelsen.
Lemosho ruten sies å være den vakreste ruten og ca 90% når toppen om de bruker 8 dager.
Dag 1: Ankomst Moshi Tanzania
Nærmeste internasjonale flyplass er Kilimanjaro (JRO). Mange starter også i Nairobi og tar en tur innom Amboseli nasjonalpark før toppturen. Fra Amboseli kan du nyte synet av Kilimanjaro mens du er på safari.
Uansett hvordan du starter toppturen så er dag en på Lemosho ruten så er første overnatting i byen Moshi. Denne lille byen er startstedet for de fleste som skal på topptur opp Kilimanjaro.
Vi henter deg på flyplassen eller grensen og kjører deg til hotellet. Her vil du møte guiden din som vil gå igjennom turen og sjekke at utstyret er iorden. Om du mangler noe er det mulig å arrangere leie av utstyr denne ettermiddagen.
Dag 2: Londorossi Gate - Forest Camp
Etter frokost går turen med bil til Londoressi Gate som er startstedet for toppturen. Kjøreturen tar ca 4 timer, slapp av og nyt landskapet underveis. Framme ved Londorossi Gate vil dere gå igjennom formalitetene før dere kjører enda en times tid fram til Lemosho Trailhead. Før du starter turen er det lunch, du trenger litt energi for turen gjennom den tropiske skogen. er du heldig får du se de hvite og sorte colobus apene på turen .
Overnatting på Big Tree Camp / Mti Mkubwa, det offiselle navnet er Forest Camp – kjært barn mange navn!
Distanse: ca 6 km
Turtid: 3 – 4 timer
Stigning: 535 m
Maks. høyde: 2895 m
Dag 3: Forest Camp - Shira Camp 1
Dagens etappe er ikke så lang i kilometer men stien er bratt og du bør ta mange pauser. Det er viktig å ta det med ro. Nyt den fantastiske utsikten underveis. Turen går østover over Shira-platået, ut av regnskogen og inn i en savanne av høyt gress og vulkansk stein. En stund etter lunsj flater stien ut og plutselig er du på kanten av Shira-platået på 3612 moh. Mt Kibo er rett foran deg, Shira-ryggen til høyre og du har utsikt over platået nedenfor. Turen går ned til Shira I (3480 moh) hovr du skal overnatte.
Mange klatrere kaller dette sin favorittdag på turen. Tipset er å ta det med ro og nyt dagen!
Distanse: ca 8 km
Turtid: 5 – 6 timer
Stigning: 830 m
Maks. høyde: 3480 moh
Dag 4: Shira Camp - Moir Hut
Dagens etappe går jevnt oppover, men er ikke på langt nær så bratt som på dag 3. Turen går over Shira platået til Shira 2 og videre til Moir Huts som ligger ca 30 minutter fra hovedstien og er en naturskjønn og rolig campingplass. Du ankommer mest sannsynlig campen tidlig på dagen slik at du har tid til å utforske vakre Lent Hills.
Distanse: ca 14 km
Turtid: 5 – 7 timer
Stigning: 701 m
Maks. høyde: 4140 m
Dag 5: Moir Hut - Barranco Camp
Fra Shira-platået fortsetter du østover opp en åsrygg, passerer krysset mot toppen av Kibo. Stien går mot sørøst og du kommer til Lava Tower også kalt «haiens tann». Lava Tower er en 100 m høy vulkansk plugg, som er igjen fra tider da Kilimanjaro var vulkansk.
I dag vil du klarte til over 4500 moh og det vil kjennes på kroppen. Det er en slak oppoverbakke hvor den korte lyngen forsvinner for å avsløre lavaryggenes steinete grunn. Turen går videre til den vakre Barranco-dalen som er et resultatet av et massivt jordskred for ca 100 000 år siden. Dalen er skjermet av ruvende klipper og vegetasjon er spesiell med gigantiske senecios og lobelia. Nyt den unike flotte utsikten over slettene langt nedenfor, og ditt første glimt av Barranco-muren som er morgendagens etappe.
Barranco Camp er uten tvil den mest spektakulære campene på denne ruten, med fantastisk utsikt over Kibo, Western Breach og den første av de sørlige isbreene, en passende belønning etter en anstrengende dag!
Denne dagen går opp i høyden men campen er på et lavere punkt, noe som er bra for akklimatiseringen.
På denne campen møtes klatrere fra Machame og Shira rutene, fra dette punktet og utover følger alle klatrere den samme stien.
Distanse: ca 7 km
Turtid: 4 – 6 timer
Stigning: 701 m
Maks. høyde: 4140 m
Dag 6: Barranco Camp - Karanga Camp
I dag skal du ikke gå så langt, dagen er lagt inn for avklimatisering. Det er likevel utfordringer, du skal bestige Barranco-muren. Du vil kjenne at luften er tynn og dette er blant de bratteste partiene på turen. Å klatre over Barranco-muren krever på ingen måte klatreerfaring!
Veggen er eksponert og du vil bruke hendene til å holde deg stabil, men du kan stort sett gå helt til toppen. Ikke glem å beundre utsikten inkludert rekken av klatrere bak deg.
Veggen tar omtrent en og en halv time å skalere, og når du kommer over den siste ryggen blir du møtt med en fantastisk utsikt over Kibo, som plutselig ser mye nærmere ut!
Turen videre går ned igjen i en mye slakere skråning. Herfra er det ytterligere et par timer over vulkansk fjell og gjennom flere små, lune daler til du kommer til Karanga Valley Camp.
Den smale og bratte Karanga-dalen er en grønn oase, men også kald og vindfull. Campen ligger på den andre siden av dalen med en liten stigning. Ta gjerne en hvil i dalen og nyt den vakre naturen med de irrgrønne vakre malakittsolfuglene som bor her.
Distanse: ca 5 km
Turtid: 4 – 5 timer
Stigning: 55 m
Maks. høyde: 4040 moh
Dag 7: Karanga Camp - Barafu Camp
Turen i dag er kort. Du forlater Karanga-dalen på en enkel, men bratt sti, gjennom et stadig mer ugjestmildt landskap med de sørlige isbreene til venstre for deg.
8 dagers turen med overntting i Karanga gjør at du lettere venner deg til høyden. Til tross for at du ikke føler deg sulten er det viktig å spise. Du har god tid til å spise, hvile og restituere, forberede alt til toppforsøket, kanskje til og med gå en kort akklimatiseringstur, spise litt mer, og så ha en tidlig kveld. I natt er natten.
Du vil merke at du har på 4,673 moh på Barafu Camp, landskapet er karrig og steinete. Gjør deg kjent med området før solen går ned.
Distanse: ca 5 km
Turtid: 4 – 5 timer
Stigning: 640 m
Maks. høyde: 4680 moh
Dag 8: Barafu Camp - TOPPEN - Mweka Camp
Det er om å hvile mest mulig fram til avgang fra Barafu Camp.
Gjør det klar for avgang med dagstursekken med nok vann, håndvarmere, balaclava, nye batterier til hodelykten og fulladet kamera. Klærne må være tørre og ha regntøy i sekken om du ikke har det på deg. Dette er dagen du aldri glemmer! Fysisk utfordrende og helt unik. Tidlig avgang, engang rundt midnatt til. kl.0200. Kryp ut av soveposen, ta på noen flere lag med klær, fjellstøvlene og hodelykten. Husk sekken og ut på eventyr!
Dagens topptur starter med klatring over noen små klipper for å komme seg ut av Barafu-leiren til stien. Stien snirkler seg frem og tilbake opp den bratte skråningen med vulkansk småstein på siden av Kibo Peak. Luften er utrolig tynn, blir tynnere jo nærmere du er selve toppen Uhuru Peak.
Det er viktig at du ikke presser deg, gå i det tempoet du føler deg komfortabel med. Et steg om gangen! Om andre går forbi deg så er det helt OK, dette er din tur, du vil gjøre ditt beste for å nå toppen. Det spiller ingen rolle om du når Uhuru Peak eller til og med kanten i tide for soloppgang.
De fleste føler effekten av høyden, forhåpentligvis blir det kun hodepine og kvalme. Å kaste opp er ikke så uvanlig på denne etappen. Det er såpass kaldt at det er umulig med lange pauser. Tipset er å prøve å holde hender og føtter nogenlunde varme, fordi kulden kryper herfa og inn i hele kroppen.
Når du når den frosne bekken og med noen steinblokker rundt er du nær toppen! Her er det å samle mot, energi og ståpåvilje for de neste 30 minuttene er veldig utfordrende.
Det tar de fleste fem til seks timer å nå Stella Point fra Barafu camp. Om du bruker litt lengre tid er det også greit. Morgengryet gir alltid et sårt tiltrengt energi løft for de siste meterne, og før du vet vil du være der oppe og beundre den stigende solen fra 5752 moh.
Alle som når Stella Point vil få et sertifikat fra Kilimanjaro Nationalpark, selv om du bestemmer deg for ikke å fortsette langs kraterkanten forbi isbreene til Uhuru Peak. Fra Stella Point til Uhuru-toppen er det bare 45 minutter. Turen opp til Stella Point er de vanskeligste delen, men turen rundt kanten til selve Uhuru Peak tar også på. Mye pga høyden.
Jo mer tid du bruker i denne ekstreme høyden, jo mer vil du føle det. Stien stiger jevnt og trutt. Det ser kanskje ikke bratt ut, men nå kan hvert steg oppover være en kamp. Om du tåler høyden godt kan dette føles overdrevet, men det er best og være forberedt mentalt og heller bli positivt overrasket over at det ikke var så ille. Det er ingen måte å beskrive eller forestille seg opplevelsen av å klatre til nesten 6000 m høyde.
Det er tid for klemmer og bilder. Det blir ikke tid til mye annet, for det blir for kaldt og også for farlig å holde seg i denne høyden i mer enn noen få minutter.
Turen går tilbake til Stella Point. Derfra er det nesten 1100 m ned tilbake til Barafu. Denne delen er en påkjenning for knærne og du vil sette pris på gåstaver.
Lunsj på Barafu. Du vil føle deg sliten men du må lenger ned, etter det du har gjort med kroppen din i dag er det ikke trygt å forbli i denne høyden. Turen går nedover til Mweka Huts. Jo lenger ned du kommer jo mer oksygen i lungene, det gir energi til en sliten kropp.
Denne middagen på campen bruker å være svært livlig, store opplevelser og mer oksygen! Du har fillført en mileåæl i livet.
Distanse: ca 5 km stigning/ ca 12 km nedstinging
Turtid: 7 – 8 timer stigning/ 4 -6 timer nedstigning
Stigning: 1072 m Stella Point/ 1215 m Uhuru Peak
Nedstigning: 2075 m
Maks. høyde: 5895 moh om du når Uhuru Peak
Dag 9: Mweka Camp - Moshi
Dette er din siste dag i fjellet for denne gang! Turen går nedover til Mweka Park Gate hvor du får ditt bevis for vel gjennomfør Kilimanjaro tur.
Den siste etappen går gjennom en vakker skog med mye fugleliv. Det er bratt og mange trappetrinn, det vil nok kjennes i knærne. Prøv å nyt den vakre naturen til tross for at du er sliten etter en hard topptur. Jo lenger ned man kommer større er sannsynligheten for at det er bløtt og gjørmete. Mest sannsynlig er det greit med shorts og T-shirt denne dagen, men ha regnstøy og varmere klær lett tilgjengelig. Fra Mweka Gate er det ca 1 times gåtur til landsbyen Mweka hvor bilen venter på deg for å ta deg tilbake til hotellet i Moshi.
Etter innholdsrike dager med mange utfordringer er man glitt godt kjent med fjellguiden og bærerene, det er både hyggelig og trist og ta farel med de som har hjuplet til med store opplevelser. Du vil sette stor pris på den første varme dusjen, maten og drikken når du kommer til Moshi.
Distanse: ca 10 km
Turtid: 3 – 4 timer
Pris pr person
i delt dobbelttelt*etter valutakurs 20.mai 2024
-
Transport Kilimanjaro flyplass - Moshi t/r
-
2 netter i delt dobbeltrom med bad i Moshi (Keys Hotell eller lignenede)
-
Transport fra Moshi til Kilimanjaro gate t/r
-
Inngangsbilletter nasjonalparken
-
Overnatting på camp som beskrevet i dobbelt season mountain telt
-
Team Kilimanjaro rescue fees
-
Privat profesjonell og hyggelig fjell guide
-
Profesjonelle bærere og kokker
-
3 varme måltider hver dag
-
3 varme måltider hver dag
-
Doble liggeunderlag
-
Nok drikkevann under hele turen
-
Varmt vann for å vaske deg selv
-
Lokale skatter
-
Rettferdig lønn/minstelønn som minimim ref Kilimanjaro Natiionalpark Authority
-
Bærbare oksygentanker og oksygene måler
-
Førstehjelps utstyr
-
Tips 250 usd pr person
-
Leie av sovepose. Du kan ta meg egen evt leie.
-
Flybilletter
-
Reiseforsikring
-
Alt som ikke er beskrevet i inkludert i turprogrammet
Betaling og avbestillings betingelser:
Betaling:
15% ikke refunderbart depositum ved bestilling. Restbetaling 2 måneder før turstart.
Avbestilling:
45 dager før turstart 50% refusjon.
30 dager før turstart 25% refusjon.
Ingen refusjon fra 15 dager før turstart.
Toppturer til Kilmanjaro - Lemosho Ruten
I starten var kun to hovedruter som ble brukt for å bestige Kilimanjaro – Marangu (Coca Cola)-ruten og Machame-ruten (Whisky).
Men etter hvert som det ble mer populært å ta turen opp til Uhuru Peak skapte Kilimanjaro Nationalpark flere stier til Afrikas høyeste topp.
De nye rutene er mer gjennomtenkt for å forbedre akklimatiseringen for klatreren ved å inkludere lengre avstander, lengre tid på fjellet og kortere høydestigninger. Lemosho, en relativt ny rute, faller inn i denne kategorien.
Lemosho-ruten på Kilimanjaro er kjent for sin skjønnhet, avsidesliggende beliggenhet og suksessrate.
Lemosho går igjennom 4 klima soner. Du starter i en frodig, fruktbar regnskog. Ruten går videre opp og over Shira-platået. Moir Hut fungerer som en flott akklimatiseringsdag på grunn av korte turer enn det som kan gjøres i de nærliggende Lent Hills.
Deretter går turen høyt opp og over Lava Tower før du går litt ned til Barranco Valley, et av de vakreste områdene på hele stien. Første store utfordring er Barranco-muren som er bratt og utfordrende. Deretter sirkler stien langs den sørlige kretsen til Karanga og høyleiren Barafu Hut.
Toppforsøket gjøres fra Barafu i de tidlige morgentimene. Dette er den kaldeste, mest vindfulle delen av eventyret. Når solen står opp vil du kjenne at den verste kulden forsvinner. Etter toppen følger nedstigningen Mweka-stien.
Lemosho-ruten kan gjøres på så lite som seks dager (fem netter) på fjellet. Imidlertid er det ideelt taklet over åtte dager (sju netter) for en bedre akklimatiseringsplan for høyden. Med åtte dager (sju netter) på fjellet er sjansene dine for å nå toppen veldig høye, rundt 90 %. Vår tur er på åtte dager.
Lemosho-ruten er omtrent 70 km fra gate til gate.
Hvor vanskelig er det å bestige Kilimanjaro ved å bruke Lemosho-ruten?
Lemosho-ruten regnes som en utfordrende rute. Dette er fordi det er en lengre rute, som dekker mer avstand og har større høydestigning enn andre ruter.
Denne opp- og nedstigningen er faktisk veldig gunstig for akklimatisering fordi den følger prinsippet «klatre høyt, sov lavt». Dette er kjent for å stimulere kroppen til å produsere flere røde blodceller som bærer oksygen.
Så selv om ruteprofilen anses som vanskelig, er Lemoshos suksessrate høy, rundt 90%-95%, når den gjøres over 8 dager.
Hvor starter Lemosho-ruten?
Lemosho-ruten begynner ved Londorossi-porten, som ligger på vestsiden av Kilimanjaro-fjellet. Fra Moshi er det en 3-4 kjøretur for å komme dit.
Hvor mange ruter er det opp til Kilimanjaro?
Det er syv ruter som brukes for å bestige Kilimanjaro:
- Lemosho-ruten
- Marangu-ruten
- Machame-ruten
- Rongai-ruten
- Shira-ruten
- Northern Circuit Route
- Umbwe rute
Innenfor hver rute er det variasjoner som har forskjellig varighet og forskjellige camper, så det er faktisk mer enn 20 alternativer når det gjelder å velge Kilimanjaro-ruter.
Hvor mange dager bør jeg bruke på turen opp Kilimanjaro?
De korteste Kilimanjaro-rutene er 5-dagers reiseruter og de lengste Kilimanjaro-rutene er 9-10 dagers reiseruter.
Det beste, praktiske rådet er å ta så lang tid du kan for å akklimatisere deg til høyden. Ved å stige sakte opp kan kroppen gradvis tilpasse seg de lavere oksygennivåene. Å klatre for høyt for fort er hovedårsaken til mislykket akklimatisering, noe som fører til høyderelaterte sykdommer.
Statistikk viser at å legge til «hviledager» til klatringen øker suksessraten på toppen. Suksessraten for ruter som er 8 eller flere dager er over 90 %. Til sammenligning er suksessraten for en 5 dagers klatring rundt 30 %.
De fleste kan nå toppen, men trening er et must
Du kan nå toppem av Kilimanjaro utne å klatre, et såkalt «walk-up mountain» topptur. Her trengs ingen tekniske klatreferdigheter, det å gå er godt nok. Du bør ha forholdsvis god kondisjon så det er lurt å forbrede seg med å trene før toppturen opp Kilimanjaro.
Det er dagsetapper på 5 – 10 timer daglig, og det er mange dager på rad. Dagen for topptur har mange flere timer og er den mest utfordrende dagen. Så forbred kropp og sinn for en magisk tur opp på Afrikas høyeste fjell.
Mount Kilimanjaro
Mount Kilimanjaro er det høyeste frittstående fjellet i verden. Folk fra hele verden kommer til Tanzania for å bestige Kilimanjaro, i håp om å stå stolt ved Uhuru Point – 5895 moh.
Kilimanjaro-fjellet er kronet av is og er et spektakulært syn å se.
Ca 50 000 turister klatrer Kilimanjaro hvert år i tillegg til guider og bærere som følger hver turist.
Det som gjør Kilimanjaro til et så magnetisk trekkplaster for eventyrlystne mennesker, er at klatring på Kilimanjaro ikke krever tekniske ferdigheter eller fjellklatringsutstyr som isøkser, stegjern, seler og tau. Kilimanjaro er helt og holdent en tur opp på fjellet. Så lenge du kan sette den ene foten foran den andre, og er i grei form, kan du bestige Kilimanjaro-fjellet.
Mount Kilimanjaro er regulert av Tanzania National Park Authority. Myndigheten vedlikeholder hovedrutene på Kilimanjaro for å sikre sikkerhet, renslighet og flyt. Parkvakter overvåker også aktiviteten på fjellet for å sjekke at hver klatrere er ledsaget av en lisensiert guide. Du har ikke lov til å bestige Kilimanjaro på egenhånd.
være klar for alle potensielle forhold på turen.
Når er det best å bestige Kilimanjaro?
Den beste tiden å bestige Kilimanjaro i den tørre årstiden: januar, februar, juli, august, september, oktober.
I den våte årstiden kan regn falle jevnt og trutt hver dag, noe som gjør tiden din på fjellet ganske vanskelig. Regntiden er: mars, april, mai, juni, november og desember.
Mount Kilimanjaro skaper sitt eget vær og det kan være veldig uforutsigbart. Det er mulig å møte snøstorm, styrtregn eller brutal vind uansett årstid. Alle som klatrer Kilimanjaro bør være skikkelig utrustet. Det betyr å
Det er kaldere enn du mest sannsynligvis tror
Du skal jo til Afrika og det er så si på ekvator, kan det bli kaldt da? Svaret er JA, fordi du kommer såpass opp i høyden. Det er lurt å ha med så mange lag med klær, om du føler deg varm er det bare å ta av seg et lag eller to. Solen varmer også i høyden, men når en sky skygger for dropper temperaturen fort.
Ideelt sett må de ytre lagene dine være vanntette. Å være kald og våt på samme tid er en enkel måte å bli syk på og ikke klare å nå toppen. De innerste klærne må være av god kvalitet som tørker lett og ikke fester seg til kroppen. Pakkeliste sendes når du bestiller tur.
Den hardeste dagen er topptur dagen
Det er kanskje ingen overraskelse at den dagen du skal opp på 5895 moh er den tøffeste og mest utfordrende på denne turen. Mens du vil klatre lange timer hver dag, er toppdagen den vanskeligste.
Toppdagen starter ved midnatt slik at du forhåpentligvis kan nå toppen før soloppgang. På dette tidspunktet klatrer du gjennom klimasonene Highland Dessert og Artic Tundra hvor luften er veldig tynn og kald.
På vei til toppen er det viktig å fokusere på et steg av gangen og samtidig gi Kilimanjaro-guiden din beskjed hvis du føler deg syk eller om du trenger å ta en pause.
Hva er høydesyke?
Guiden din sjekke oksygennivået og lungene dine ca to ganger om dagen, slik at de kan overvåke deg for høydesyke.
Du må likevel være oppmerksom på symptomene slik at du kan ta vare på deg selv og gi beskjed til guiden.
Noen velger å ta Diamox som kan hjelpe mot hodepine og kortpustethet. Denne medisinen må kjøpes før du reiser, snakk med legen din først.
Tegn på høydesyke, men trenger ikke å være det:
Svimmelhet
Føler seg overtrøtt eller trøtt
Tap av Appetit
Hodepine
Problemer med å sove
Noen av disse tegnene kan bare være fra høye nivåer av fysisk aktivitet, men andre ganger kan de være tegn på at du utvikler høydesyke. Snakk derfor med guiden.
Det kan være vanskelig å sove
Til tross for at man er sliten er det mange som sliter med å sove på topptur til Kilimanjaro. En av grunnene er det reduserte oksygenet i høyere høyder gjør det vanskelig å sove godt. Mange føler seg rastløs eller våkner flere ganger i løpet av natten, mange har også rare drømmer. Som alltid er det best å ha god søvn, så prøv så godt du kan å legge til rette for hvile og søvn.
Til tross for problemer med å sove bør du unngå å ta sovemedisiner. De kan undertrykke luftveiene og gjøre det vanskeligere for lungene dine å motta oksygen mens du er på fjellet.
Hvis du allerede tar sovetabletter, bør du gi legen din beskjed om at du planlegger å bestige Kilimanjaro og søke råd fra legen. Du bør også fortelle guiden din om eventuelle medisiner du tar.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Fuktighet og solbeksyttelse til lepper og hud
De røffe vind- og værforholdene på fjellet kan gjøre huden din ekstremt tørr. Ta med en god leppepomade slik at du slipper sprukne lepper. Ta ekstra godt vare på huden som er eksponert for fjell lufta, det betyr ansikt og hender.
Drikk vann
Drikk vann hele dagen selv om du kanskje ikke føler deg tørst. Å holde seg hydrert gjør klatringen lettere, og det kan også forhindre høydesyke. Det er grunner nok til å drikke vann under hele turen!
Med all den ekstra vanndrikkingen kan det hende du trenger å tisse oftere enn normalt. Mens du klatrer, kan du stoppe for å tisse i et skjult område. På leirene er det offentlige toalettfasiliteter.
Noen jenter har med tisseflaske slik at du kan tisse stående. Da slipper du å trekke ned buksene og tisse på huk. En stor fordel når det er kaldt.
Forbred deg mentalt
Det er normalt å føle seg «annerledes» mens du er høyt oppe på fjellet. Mange føler seg litt avlsått på toppdagen eller andre dager når du når høyt oppe i fjellene.
Å klatre og gå i store høyder kan få deg til å føle deg veldig lett utmattet, så selv små oppgaver som å gå på do kan ta mye energi ut av deg. Dette er grunnen til at det er ganske normalt å føle seg trøtt og ute av det når du kommer til høyere høyder.
Dette er normalt og vanligvis ikke en grunn til bekymring, men det er noe å være klar over slik at du kan forberede deg mentalt. Snakk med guiden din underveis slik at dere er sikre på at det ikke er høydesyke.
Ta det med ro
Kroppen jobber hardere selv om du bare går i sakte tempo når du er høyt oppe i fjellene. Dette er grunnen til at vi anbefaler alle klatrere å ta det med ro og gå i et sakte jevnt tempo.
Selv om du er bakerst i gruppen hver dag, ikke føl deg dårlig! Du gjør deg selv en tjeneste ved å gå sakte og la kroppen tilpasse seg de skiftende forholdene.
Det finnes ikke dårlig vær bare dårlig klær
Riktig utstyr, inkludert termiske lag, vanntette dunjakker og termiske soveposer gjør opplevelsen mye bedre. Vanntette tursko er også et must, og du bør ha gått inn skoene slik at du unngår gnagsår.
Hold humøret og motivasjonen oppe
En topptur opp Kilimanjaro er både en fysisk og mental utfordring. Når du blir ekstra sliten kan det gå utover motivasjonen. Av denne grunn er det lurt å være mentalt forbredt på at du skal holde motivasjonen oppe til tross for lite energi.